دلایل انجام سونوگرافی غربالگری بارداری
سونوگرافی غربالگری جنین یک تکنیک تصویربرداری است که از امواج صوتی برای تولید تصاویر جنین در رحم استفاده میکند. تصاویر سونوگرافی جنین میتواند به پزشک کمک کند تا رشد و پیشرفت کودک را ارزیابی نموده و بر بارداری نظارت داشته باشد. در برخی موارد سونوگرافی از جنین برای ارزیابی مشکلات احتمالی یا کمک به تأیید تشخیص نیز استفاده میشود.
اولین سونوگرافی غربالگری جنین معمولاً در سه ماهه اول بارداری انجام میشود تا علاوه بر تائید بارداری، تخمین بزند که فرد چه مدت است که باردار میباشد. در صورتی که بارداری بدون عارضه باقی بماند سونوگرافی بعدی معمولاً در سه ماهه دوم و هنگامیکه جزئیات آناتومیک جنین قابلمشاهده است، انجام میشود.
درصورتیکه در سونوگرافی غربالگری جنین مشکلی مشاهده شود ممکن است نیاز باشد که سونوگرافیهای پیگیری و آزمایشهای تصویربرداری اضافی مانند ام آر آی انجام شود.
سونوگرافی های بارداری یا حاملگی از جمله اقداماتی هستند که با دقت بالا در مرکز رادیولوژی و سونوگرافی پارسه آمادگاه در اصفهان قابل انجام میباشند. لطفا جهت هماهنگی و تعیین نوبت با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 32298533 - 031 تماس حاصل فرمایید.
انواع سونوگرافی غربالگری
دو نوع اصلی سونوگرافی غربالگری جنین وجود دارد:
1. سونوگرافی ترانس شکمی : در این روش، سونوگرافیست با حرکت دادن مبدل روی شکم سونوگرافی را انجام میدهد.
سونوگرافی ترانس شکمی، خود دارای انواع مختلفی میباشد که شامل موارد زیر است.
2. سونوگرافی ترانس واژینال : در این روش، مبدل درون واژن قرار میگیرد تا امواج صوتی ارسالشده و بازتابها را جمعآوری کند.
سونوگرافی ترانس واژینال اغلب در اوایل بارداری استفاده میشود. این نوع سونوگرافی همچنین ممکن است درصورتیکه سونوگرافی ترانس شکمی اطلاعات کافی را ارائه ندهد نیز انجام شود.

سونوگرافی سه بعدی
این نوع سونوگرافی برای بررسی جنین از نظر ناهنجاریهای صورت یا نقص لوله عصبی استفاده میشود.
سونوگرافی ارزیابی تخصصی
این نوع سونوگرافی ممکن است در شرایط خاص، مانند زمانی که جنین دارای ناهنجاری بوده و یا مشکوک به ناهنجاری میباشد، انجام میپذیرد.
سونوگرافی داپلر
برای بررسی جزئیات مربوط به جریان خون جنین از سونوگرافی داپلر استفاده میشود.
اکوکاردیوگرافی جنین
این آزمایش، تصویری دقیق از قلب جنین را نشان میدهد و ممکن است برای تأیید یا رد یک نقص مادرزادی در قلب استفاده شود.
دلایل انجام سونوگرافی غربالگری
سونوگرافی در سه ماهه اول برای ارزیابی اندازه جنین، محل بارداری، تعیین تعداد جنین و تخمین زمان بارداری (سن حاملگی) انجام میشود. این نوع سونوگرافی همچنین میتواند برای غربالگری ژنتیکی در سه ماهه اول و همچنین غربالگری برای ناهنجاریهای رحم یا دهانه رحم نیز استفاده شود.
در سه ماهه دوم یا سوم سونوگرافی استاندارد برای ارزیابی چندین ویژگی بارداری از جمله آناتومی جنین انجام میشود. این روش معمولاً بین هفتههای ۱۸ تا ۲۰ بارداری انجام میشود، بااینحال زمان این سونوگرافی ممکن است به دلایلی مانند چاقی که میتواند تجسم جنین را محدود کند، تغییر کند.
در طول سه ماهه دوم و سوم بارداری، سونوگرافی ممکن است در صورت نیاز به پاسخ یک سؤال خاص و بررسی بیشتر نیاز باشد. به عنوان مثال برای ارزیابی رشد جنین و تخمین حجم مایعات آمنیوتیک ممکن است انجام شود. یکی دیگر از دلایل انجام سونوگرافی غربالگری برای تعیین محل بارداری میباشد. در برخی موارد ممکن است جنین در خارج از رحم در لوله فالوپ ایجاد شود. همچنین درصورتیکه مادر دارای عوارضی مانند خونریزی و موارد دیگر باشد ممکن است انجام سونوگرافی برای تعیین علت آن به پزشک کمک کند.
آمادگیهای لازم قبل از انجام سونوگرافی غربالگری
با توجه به نوع سونوگرافی، ممکن است از فرد خواسته شود مایعات زیادی بنوشید یا از ادرار کردن قبل از سونوگرافی جنین خودداری کند. همچنین باید توجه داشته باشید که سونوگرافی جنین بسته به دلیل انجام آن یا مرحله بارداری از طریق مهبل (ترانس واژینال) یا شکم (ترانس شکمی) قابل انجام است. در صورت داشتن سونوگرافی ترانس شکمی باید پوشیدن لباسهای گشاد و شل را در نظر بگیرید تا بتوانید شکم خود را به راحتی در معرض دید سونوگرافیست قرار دهید.
نحوه انجام سونوگرافی غربالگری
برای انجام سونوگرافی غربالگری، فرد بر روی یک تخت، قرار میگیرد و شکم خود را در معرض دید قرار میدهد. سونوگرافیست، ژل مخصوصی را بر روی شکم فرد اعمال میکند که این امر باعث افزایش هدایت امواج صوتی و از بین بردن هوا بین پوست و مبدل میشود، سپس سونوگرافیست، مبدل را بر روی شکم به جلو و عقب حرکت میدهد. امواج صوتی که از استخوانها و سایر بافتها منعکس میشوند، در مانیتور به تصاویر مبدل میگردند.
سونوگرافیست آناتومیک، جنین را اندازهگیری میکند؛ اما ممکن است برای مستندسازی ساختارهای مهم، تصاویر خاصی را چاپ یا ذخیره کند که به احتمال زیادی نسخههایی از برخی تصاویر به شما نیز ارائه داده میشود. بسته به موقعیت جنین و مرحله رشد او ممکن است بتوانید صورت، دست، انگشتان، بازوها و پاهای او را ببینید.
درصورتیکه سونوگرافی ترانس واژینال داشته باشید از شما خواسته میشود که از کمر به پایین لباسهای خود را با لباسهای گشاد و بیمارستانی عوض کنید. سپس باید بر روی یک سطح صاف قرار گرفته تا مبدلی که توسط یک کاندوم پوشانده میشود و روی آن ژل مخصوص ریخته میشود، توسط سونوگرافیست، درون واژن قرار بگیرد. پس از انجام سونوگرافی میتوانید ژل باقیمانده از روی بدن خود را پاک کرده و مثانه خود را بهطور کامل تخلیه کنید.
عوارض سونوگرافی در دوران بارداری
درست است که تمام اقدامات پزشکی ممکن است با ریسک همراه باشند، اما هیچگونه مدارک و شواهدی وجود ندارد که ثابت کند انجام سونوگرافی قبل از تولد برای مادر یا جنین خطرناک بوده و به آنها آسیب میرساند؛ زیرا در سونوگرافی از اشعه ایکس استفاده نشده و این روش توسط یک پزشک متخصص سونوگرافی انجام میپذیرد.
موسسه پارسه آمادگاه یکی از مجهزترین مراکز رادیولوژی و سونوگرافی در اصفهان است که با پیشرفته ترین دستگاه های سونوگرافی و رادیولوژی تمام دیجیتال، میتواند ارائه دهنده بهترین خدمات در این حوزه باشد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، نبش بن بست میلاد ، ساختمان پارسه
تلفن : 31313731 - 031
آدرس مطب 2 : اصفهان ، خیابان سروش ، کوچه 17 دشت گل
تلفن : 32298533 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
سونوگرافی دختر و پسر با هم چه تفاوت هایی دارند؟
تاریخ انتشار : 1400-10-30تاریخ بروز رسانی : 1400-11-02 -
صدای قلب جنین در سه ماهه اول بارداری
تاریخ انتشار : 1400-08-22تاریخ بروز رسانی : 1400-08-24 -
سونوگرافی آنومالی در چند هفتگی انجام میشود
تاریخ انتشار : 1400-09-06تاریخ بروز رسانی : 1400-09-07 -
غربالگری و تشخیص نقص مادرزادی جنین در سه ماهه اول بارداری
تاریخ انتشار : 1401-04-16تاریخ بروز رسانی : 1401-04-20 -
محاسبه سن بارداری با سونوگرافی چگونه انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1401-03-14تاریخ بروز رسانی : 1401-03-17
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .