کاربرد و عوارض سونوگرافی سه بعدی
سـونوگرافی یکـی از ابزارهـای مفیـد تشـخیصی در بسـیاری از زمینههای پزشــکی میباشد و از ســال 1970 بهطور گستردهای در حیطههای مختلـف پزشـکی مـورد اسـتفاده قــرار گرفتــه اســت. در سالهای اخیــر اســتفاده از ســونوگرافی سهبعدی در فیلدهــای مختلــف پزشــکی کمــک بســزایی در رونــد تشــخیص و درمــان بیماریها داشــته اســت. ســونوگرافی از ابزارهــای ضــروری در رونــد ارزیابیهای تشــخیصی و همچنیــن پروســیجرهای درمانــی در حیطــه نابــاروری میباشد.
از ســونوگرافی جهــت بررســی رحــم، لولههای فالـوپ، تخمدانها و حفـره پریتوئـن اسـتفاده میشود و بهکارگیری تکنولــوژی سهبعدی اطلاعات بیشــتری را در اختیــار پزشــک قــرار میدهد. بــا تزریــق همزمان مایــع سـالین و یـا کنتراسـت( داخـل حفـره رحـم) در زمـان انجـام ســونوگرافی سهبعدی، اطلاعات دقیــق و ارزشــمندی در خصــوص آنومالیهای حفــره رحــم، مالفورماســیون هــای رحمـی، چسبندگیها و وضعیـت لولهها به دست میآید.
بررسـی سـونوگرافیک سـایز و تعـداد فولیکولهای تخمدان در ارزیابیهای تشـخیصی و همچنیـن درمان افراد در سیکلهای تحریـک تخمکگذاری انجـام میشود. آنومالیهای رحـم بـا کمـک سـونوگرافی سهبعدی بـه خوبــی قابــل ارزیابــی میباشد. در حــال حاضــر ســونوگرافی سهبعدی و MRI بهتریــن روشهای تشـخیصی در ارزیابـی آنومالیهای مـادرزادی رحـم محســوب میشوند. سونوگرافی سهبعدی، یک فن است که تصاویر اولتراسوند سیاه سفید را به یک مجموعه داده حجمی، تبدیل میکند. پس از آن تصویر سه بعدی میتواند به صورت دقیق مورد بررسی قرار گیرد. سونوگرافی سهبعدی در حوزه زنان و زایمان، کاربردهای بسیاری دارد و مادران در دوران بارداری میتوانند با کمک سونوگرافی سهبعدی، تصاویر دقیقی از جنین در رحم خود به دست آورند.
سونوگرافی سه بعدی از جمله اقداماتی است که با دقت بالا در مراکز رادیولوژی و سونوگرافی پارسه آمادگاه و سروش در اصفهان قابل انجام میباشد. لطفا جهت هماهنگی و تعیین نوبت با این مراکز از طریق تماس با شماره تلفنهای شعبه 1 (پارسه آمادگاه) : 31313731 ، شعبه 2 ( سروش) : 32298533 تماس حاصل فرمایید.
کاربردهای سونوگرافی سهبعدی
سونوگرافی، کاربردهای مختلفی در حوزه درمان و بیماریهای زنان دارد. سونوگرافی یکی از روشهای مناسب برای تشخیص اختلالات موجود در لولههای فالوپ و رحم است.
مشاهده فیبروم و تودههای رحمی با استفاده از سونوگرافی سهبعدی بسیار راحتتر خواهد بود.
با استفاده از این نوع سونوگرافی میتوان تشخیص داد که این بیماریها نیاز به عمل جراحی دارند یا اینکه با درمان دارویی برطرف میشوند.
اگر فیبروم، کاملاً داخل حفره رحم قرار گرفته باشد یا اینکه بیش از 50 درصد فیبروم داخل حفره رحم باشد، میتوان با استفاده از لاپاراسکوپ آن را جراحی کرده و برداشت.
اگر فیبروم داخل عضله رحم باشد و حجم آن بیش از 5 سانتیمتر بوده و کمتر از 50 درصد آن داخل حفره باشد، باید فیبروم را با استفاده از عمل جراحی باز، برداشت.
همچنین سونوگرافی سه بعدی امکان مشاهده اندازه تخمدان را فراهم میسازد، مشاهده سایز تخمدان با استفاده از سونوگرافیهای معمولی، امکانپذیر نیست.
با استفاده از سونوگرافی سهبعدی، بررسی دقیق رگهای خونی رحم، امکانپذیر میباشد.
همه این حالتها با استفاده از سونوگرافی سهبعدی قابلتشخیص است؛ زیرا که سونوگرافی دوبعدی اجازه مشاهده و بررسی این اندازهها را به ما نمیدهد. شایان ذکر است که روشهای تشخیصی دیگر، همان دقت سونوگرافی سهبعدی را در اختیار قرار نمیدهند. درصورتیکه از سونوگرافی معمولی (دوبعدی) جهت تشخیص موارد مذکور استفاده شود، نیاز به انجام آزمایشهای تشخیصی تکمیلی دیگری مثل ام آر آی، لاپاراسکوپ و… میباشد.

روشهای سونوگرافی سهبعدی
سونوگرافی سهبعدی این قابلیت را دارد که به دو روش انجام میشود:
- سونوگرافی واژینال
- سونوگرافی شکمی
- سونوگرافی واژینال
یکی از روشهای انجام سونوگرافی سه بعدی، سونوگرافی واژینال است. این نوع سونوگرافی، غیرتهاجمی بوده و به بررسی ناحیه لگن پرداخته و طی آن، اعضای ناحیه تناسلی خانم از جمله تخمدانها، رحم و واژن، موردبررسی قرار میگیرند. با این نوع سونوگرافی، میتوان بیماریها را به شکل دقیق تشخیص داده و هیچگونه خطری برای فرد نخواهد داشت.
سونوگرافی شکمی
سونوگرافی شکمی که از آن با عنوان سونوگرافی شکمی یاد میشود، برای منعکس کردن امواج صوتی است که برای تولید نمای تمام ساختارهای بالایی یا فوقانی شکم از آن استفاده میشود.
از سونوگرافی شکمی برای ارزیابی:
- کلیهها
- آئورت شکمی
- کیسه صفرا
- کبد
- طحال
- پانکراس
استفاده میشود.
نکته: سونوگرافی سهبعدی واژینال میتواند تصاویر دقیق و واضحتری را به عنوان خروجی داشته باشد.
آمادگیهای قبل از سونوگرافی سهبعدی
1. لازم است تا قبل از انجام سونوگرافی مثانه خود را پر کنید تا بتوانید کیفیت سونوگرافی خود را به نسبت افزایش دهید. افرای که با مثانه خالی سونوگرافی خود را انجام میدهند، تصویری که در خروجی نمایش داده میشود از کیفیت پایینی برخورد است و گاهی عملاً کاربردی ندارد. در نتیجه، توصیه میگردد قبل از سونوگرافی، مثانه خود را کاملاً پر کنید.
2. سونوگرافی با کمک مبدل و ژل بر روی شکم انجام میشود، در نتیجه لازم است ناحیه مورد نظر برای سونوگرافی را عاری از هر گونه پوشش کنید.
3. بهتر است در دوران قاعدگی سونوگرافی حداقل 5 روز بعد از شروع قاعدگی صورت گیرد.
مراقبت های بعد از سونوگرافی سه بعدی
1. بعد از تمام شدن سونوگرافی، ممکن است از فرد بخواهند تا اتمام زمان بررسی و رسیدن اطلاعات توسط رادیولوژیست، صبر کنند.
2. ژلی که برای این نوع سونوگرافی استفاده میکنند سرد است و ممکن است باعث سردی بدن افراد شود. مگر آنکه از اول گرم شده و به دمای طبیعی انسانها برسد.
3. فردی که تحت سونوگرافی سهبعدی قرار میگیرد، ممکن است تحت فشاری که با ترانسدور که بر روی شکم وارد میشود، قرار گرفته و دچار درد و ناراحتی شود.
عوارض سونوگرافی سهبعدی
در حالت کلی، سونوگرافی سهبعدی عوارض خاصی ایجاد نمیکند؛ اما میتوان گفت، این سونوگرافی در موارد غیرضروری ممکن است آسیبهایی به جنین بزند. علاوه بر این مشکل، میتواند سبب اتلاف هزینه و وقت گردد. سونوگرافی سهبعدی شامل بیمه نبوده و به دلیل گران بودن آن، مقرون به صرفه نیست مگر در مواردی که به تشخیص پزشک حتما لازم باشد؛ از این روش تشخیص استفاده نمود.
موسسه پارسه آمادگاه یکی از مجهزترین مراکز رادیولوژی و سونوگرافی در اصفهان است که با پیشرفته ترین دستگاه های سونوگرافی و رادیولوژی تمام دیجیتال، میتواند ارائه دهنده بهترین خدمات در این حوزه باشد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، نبش بن بست میلاد ، ساختمان پارسه
تلفن : 31313731 - 031
آدرس مطب 2 : اصفهان ، خیابان سروش ، کوچه 17 دشت گل
تلفن : 32298533 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
سونوگرافی چهار بعدی چگونه انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-04-14تاریخ بروز رسانی : 1400-04-18
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .