سونوگرافی کالر داپلر چیست و چگونه انجام میشود؟
سونوگرافی رنگی نوعی از تصویربرداری است که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای اندازه گیری میزان جریان خون از طریق شریانها و رگها استفاده میشود. تفاوت عمده سونوگرافی معمولی و سونوگرافی رنگی در آن است که یک سونوگرافی معمولی با استفاده از امواج، تصاویر را تولید میکند؛ اما نمیتواند جریان خون را نشان دهد.
این نوع تصویربرداری کمک میکند تا پزشکان جریان خون را از طریق رگهای قسمتهایی مانند بازوها، پاها و گردن ارزشیابی کنند. این ارزشیابی میتواند خونهای مسدود شده یا کاهش جریان خون را نشان دهد که این اختلالها میتواند منجر به سکته شود.
سونوگرافی کالر داپلر از جمله اقداماتی است که با دقت بالا در مراکز رادیولوژی و سونوگرافی پارسه آمادگاه و سروش در اصفهان قابل انجام میباشد. لطفا جهت هماهنگی و تعیین نوبت با این مراکز از طریق تماس با شماره تلفنهای شعبه 1 (پارسه آمادگاه) : 31313731 ، شعبه 2 ( سروش) : 32298533 تماس حاصل فرمایید.
دلایل اهمیت سونوگرافی کالر داپلر
سونوگرافی کالر داپلر اهمیت بالایی دارد از آنجا که:
- سبب تشخیص علت انسداد شریانی میگردد.
- میتوان با کمک سونوگرافی کالر داپلر بیماریهای عروقی ر ا تشخیص داد.
- سونوگرافی کالر داپلر در تشخیص علت لخته شدن خون نیز کاربرد دارد.
- همچنین در رابطه با افرادی که دچار اختلال در رگها و وریدهای پا هستند میتوان علت را با کمک سونوگرافی کالر داپلر پیدا کرد.
- در رابطه با مادران باردار که جنینهای آنها دچار بیماریهای مادرزادی همچون مشکل در دریچه قلب هستند نیز، سونوگرافی کالر داپلر کاربرد فراوانی دارد.
در نتیجه میتوان گفت کاربرد اصلی سونوگرافی کالر داپلر در تشخیص انواع بیماریها میباشد. با کمک سونوگرافی کالر داپلر میتوان از بروز سکته قلبی و انواع بیماریهای مادرزادی در جنین تا جای ممکن جلوگیری کرد.
یکی از راههای اصلی برای ترومبوز ورید عمقی (DVT) است که در طی آن لختههای خون در رگهای عمیق بدن فرد، معمولاً در پاها، تشکیل میشود که میتواند منجر به مشکلات جدیتر مانند لخته شدن در ریهها شود، این اختلال میتواند تهدیدکننده زندگی فرد باشد؛ بنابراین اگر شما این علائم را داشته باشید مهم است که حتماً آزمایش کنید.
زمان استفاده از سونوگرافی کالر داپلر
مواردی که به تشخیص پزشک در هنگام بارداری باید از سونوگرافی کالرداپلر استفاده شود.
- اگر مادر دو قلو یا چند قلو باردار باشد.
- اگر میزان رشد جنین پایین باشد.
- مادر بارداری که سیگار مصرف کند.
- در صورتی که فرزند قبلی ریز اندام باشد.
- مادران بارداری که قبلاً سقط جنین داشته باشد.
- اگر نوزاد قبلی در بدو تولد مرده باشد.
- مادرانی که در هفته بیستم بارداری به سندرم گونه سیلی خورده مبتلا شود.
- اگر شاخص توده بدنی (BMI) خیلی پایین و یا خیلی بالا باشد.
- اگر مادر باردار فشارخون بالا و یا دیابت داشته باشد.
آمادگی قبل از انجام سونوگرافی کالر داپلر
هیچگونه جواهراتی نباید همراه بیمار باشد.
در صورت تجویز سونوگرافی DVT در ناحیه پا، نیاز به پوشیدن لباسهای مخصوص است.
در سونوگرافی از شکم ممکن است پزشک، 6 الی 12 ساعت، منع از خوردن و نوشیدن را تجویز کند اما خوردن کمی آب مانعی ندارد.
زنانی که سونوگرافی کالر داپلر لگنی دارند، بهتر است به مقدار لازم آب بنوشند.
نحوه انجام سونوگرافی کالر داپلر
ممکن است که پزشک از شما بخواهد که روپوش مخصوص بپوشید.
قبل از انجام این پروسه، پزشک نحوه درست دراز کشیدن روی تخت یا میز مخصوص را به شما آموزش می دهد.
سپس پزشک یک ژل محلول در آب را روی بدن فرد میزند و امواج با فرکانس بالا را به رگهای قسمت موردنظر منتقل میکند.
برای معاینه رگها، پزشک ممکن است که فشارسنج خون روی قسمتهای مختلف بدن از جمله ران، ساق پا و بازو قرار دهد. این فشارسنج، فشار خون در قسمتهای مختلف را با هم مقایسه میکند.
با قرار گرفتن ترانسدیوسر روی پوست و حرکت آن، تصاویر ایجاد میشوند. ترانسدیوسر امواج صوتی را به پوست و سایر بافتهای بدن ورگهای خونی میفرستد. امواج صوتی به رگهای خونی برخورد میکنند و اطلاعات را برای ثبت و ضبط به کامپیوتر میفرستند. سپس کامپیوتر تصاویری را نشان میدهد که جریان خون درون رگها را به تصویر میکشند. ممکن است که ترانسدیوسر برای مقایسه به قسمتهای مختلف بدن منتقل شود. گاهی بعد از تشخیص جریان خون، صدایی به گوش میرسد.
وقتی پزشک در حال بررسی رگها باشد، تنگ و باریک شدن آنها را هم بررسی میکند. انجام دادن سونوگرافی کالر داپلر معمولاً یک ساعت طول میکشد. با توجه به علائمی که دارید، ممکن است که نیاز باشد بعد از انجام سونوگرافی کالر داپلر، برخی تمرینهای ورزشی خفیف انجام دهید.
بسته به اینکه سونوگرافی کالر داپلر از کدام ناحیه بدن صورت بگیرد، زمانی بین 30 الی 60 دقیقه میتواند به طول بیانجامد. اگر نتیجه غیر نرمال در سونوگرافی کالر داپلر مشاهده شد (مانند انسداد عروق) ممکن است به دلایل زیر باشد
- تجمع کلسترول در رگها
- وجود لخته خونی
- آسیب به رگها یا بسته شدن مسیر عبور خون یا گردش ضعیف خون
- بیماری اسپاسم شریان
انواع سونوگرافی کالر داپلر
- سونوگرافی کالرداپلر شریانهای رحمی
- سونوگرافی کالرداپلر شریان ناف
- سونوگرافی کالرداپلر از طریق واژن
- سونوگرافی کالرداپلر شریان های رحمی
برای رشد و تکامل جنین، رسیدن اکسیژن و برخی مواد غذایی مورد نیاز به جنین، امری ضروری است. برای این کار، باید دیواره شریان رحمی حالت کشسانی پیدا کند تا خونی که برای جفت مورد نیاز است برسد. در صورت نرسیدن خون کافی به جفت، جنین اکسیژن و مواد غذایی لازم را از طریق بند ناف تأمین نمینماید.
درصورتیکه اختلال پره اکلامپسی برای مادر باردار بالا رود، ممکن است روی عملکرد جنین تأثیر بگذارد. به همین دلیل، پزشک سونوگرافی کالرداپلر را تجویز مینماید.
سونوگرافی کالرداپلر شریان ناف
در صورت دو قلو باردار بودن مادر و همچنین کند بودن رشد جنین، پزشک به آنها، سونوگرافی شریان ناف را پیشنهاد میدهد. این سونوگرافی که به وسیله بند ناف و جفت، جریان خون را بررسی می کند، هیچگونه ضرری برای جنین و مادر نخواهد داشت.
در سونوگرافی کالرداپلر، آن هم از نوع شریان ناف، پزشک متوجه این قضیه میشود که آیا جنین میتواند مواد ضروری موردنیاز را از جفت دریافت نماید یا خیر. اگر در نتیجه این سونوگرافی مشکل و یا اختلالی مشاهده شود، پزشک نوع دیگری از سونوگرافی کالر داپلر را برای فرد مورد نظر تجویز مینماید تا آئورت و همچنین جریان خونی که در مغز وجود دارد را بررسی نماید. برای اطمینان یافتن از نتیجه و سلامت فرد و جنین، ممکن است چند سونوگرافی کالر داپلر انجام گیرد. با این کار، پزشک حتی میتواند بهترین زمان برای تولد نوزاد را مشخص نماید.
سونوگرافی کالرداپلر از طریق واژن
در سونوگرافی کالرداپلری که از طریق واژینال صورت میگیرد، پروب داپلر را داخل واژن قرار میدهند تا به پزشک در تشخیص بارداری خارج رحمی کمک نماید.
عوارض سونوگرافی کالر داپلر
سونوگرافی کالر داپلر بدون خطر و بدون درد است و شما را در معرض اشعههای خطرناک قرار نمیدهد. این سونوگرافی هیچ خطراتی ندارد و معمولاً در حین انجام آن افراد اذیت نمیشوند. این آزمون را معمولاً در مراکز رادیولوژی، بیمارستان، مطب پزشک یا آزمایشگاه انجام میدهند.
موسسه پارسه آمادگاه یکی از مجهزترین مراکز رادیولوژی و سونوگرافی در اصفهان است که با پیشرفته ترین دستگاه های سونوگرافی و رادیولوژی تمام دیجیتال، میتواند ارائه دهنده بهترین خدمات در این حوزه باشد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، نبش بن بست میلاد ، ساختمان پارسه
تلفن : 31313731 - 031
آدرس مطب 2 : اصفهان ، خیابان سروش ، کوچه 17 دشت گل
تلفن : 32298533 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
تفسیر سونوگرافی داپلر عروق پا
تاریخ انتشار : 1400-12-19تاریخ بروز رسانی : 1400-12-21 -
بررسی ارزش سونوگرافی داپلر در تشخیص رد پیوند کلیه
تاریخ انتشار : 1400-07-18تاریخ بروز رسانی : 1400-07-20 -
مزایای سونوگرافی داپلر موج پیوسته
تاریخ انتشار : 1401-01-09تاریخ بروز رسانی : 1401-01-10 -
انواع سونوگرافی کالر داپلر
تاریخ انتشار : 1400-05-23تاریخ بروز رسانی : 1400-05-24 -
اندازه گیری شاخص های طبیعی در سونوگرافی داپلر شریان سلیاک
تاریخ انتشار : 1400-07-13تاریخ بروز رسانی : 1400-07-15
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .