تشخیص بیماریهای کبد و کیسه صفرا با سونوگرافی
سونوگرافی یک روش بدون عارضه و بدون درد برای تشخیص برخی از بیماریها و بررسی اندازه طبیعی کبد در سونوگرافی است. در این روش به جای استفاده از اشعههای مضر، از امواج صوتی استفاده میشود. انجام سونوگرافی برای کبد نسبت به سایر روشهای تصویربرداری و تشخیصی نسبتاً سریع و ارزانتر است. از آنجایی که برخی از بیماریهای کبدی از جمله سرطان کبد در مراحل اولیه بدون علامت هستند، انجام سونوگرافی میتواند به پیدا کردن و شناسایی تومورهای بدخیم و خوشخیم کمک کند.
همچنین اگر بیماران دچار ضایعات کبدی شده باشند و یا کبد به بیماریهایی از جمله کبد چرب و سیروز کبدی مبتلا شده باشند، سونوگرافی میتواند بهترین روش تشخیصی باشد.
موسسه پارسه آمادگاه یکی از مجهزترین مراکز رادیولوژی و سونوگرافی در اصفهان است که با پیشرفته ترین دستگاه های سونوگرافی و رادیولوژی تمام دیجیتال، میتواند ارائه دهنده بهترین خدمات در این حوزه باشد.
کبد و کیسه صفرا
کبد یکی از ارگانهای حیاتی بدن است که نقش بسیار مهمی در تنظیم متابولیسم و تصفیه مواد مضر و اضافی موجود در خون به عهده دارد. سلولهای کبد به طور دائم در حال تولید و ترشح مادهای زرد رنگ به نام صفرا هستند که این ماده از طریق مجاری کبدی به سمت مجرای مشترک کبد و کیسه صفرا هدایت میشود و به درون کیسه صفرا میریزد. زمانی که غذا از مجرای انتهایی معده وارد ابتدای روده بزرگ میرسد، صفرای تولید شده توسط کبد از کیسه صفرا به درون روده بزرگ میریزد و نقش مهمی در هضم و تجزیه مواد غذایی ایفا میکند.
کیسه صفرا یک عضو کوچک بدن است که در زیر قسمت تحتانی کبد قرار گرفته است و از طریق مجرای صفراوی به کبد متصل است. وظیفه این کیسه نگهداری مایع زرد رنگ صفرا است. این مایع به هنگام ورود مواد غذایی به معده از کبد ترشح میشود و سپس از طریق مجرایی به کیسه صفرا انتقال مییابد. صفرای تولید شده در کبد در مجاری صفراوی جمع آوری میشود. این مجاری، مجاری صفراوی داخلکبدی نامیده میشوند و هنگامیکه خارج میشوند آنها را خارجکبدی مینامند. صفرا توسط مجرای مشترک صفرا مستقیماً وارد دوازدهه (روده کوچک) میشود و یا توسط مجرای سیستیک موقتاً در کیسه صفرا ذخیره میشود. صفرا وظیفه کمک به گوارش و جذب چربیها و دفـع مــواد زائد را بر عهده دارد. کار این مایع ایجاد تغییراتی روی چربیهای غذاست که در روده کوچک انجام میگیرد.
تشخیص بیماری کبد و کیسه صفرا
علائم احتمالی بیماری کبدی شامل زردی، شکم متورم در ناحیه کبد است. اگر پزشک شما فکر میکند ممکن است بیماری کبد داشته باشید سعی خواهد کرد که عوامل خطر را که ممکن است در معرض آن قرار داشته باشید تعیین کند.
- تجویز یا استفاده از داروهای بدون نسخه.
- داشتن انتقال خون در گذشته.
- فعالیت جنسی.
- مصرف الکل.
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی.
- سابقه خانوادگی بیماری کبد.
- استفاده یا آزمایش با داروهای تزریقی.
موارد استفاده از سونوگرافی کبد و کیسه صفرا
- بررسی علت درد شکم
- مشاهده آسیب به کبد یا طحال در اثر تصادف
- سنگ صفرا و مجاری صفراوی
- بررسی ابتلا به سرطان کبد، هپاتیت و سیروز
- بزرگی و تورم شکم به صورت غیر عادی
- آزمایش خون غیر طبیعی مربوط به کبد
- مشاهده تومور، عفونت یا کیست کبد
- کمک به پزشکان برای پی بردن به روند درمان بیماری
- بیوپسی یا نمونه برداری تحت گاید سونوگرافی از بافت کبد
مزایای سونوگرافی کبد و کیسه صفرا
- غیرتهاجمی
- بدون درد
- در دسترس و قابل استفاده برای همهی بیماران حتی نقاط محروم
- امن و بدون اشعه
- تصاویر دقیق و با جزئیات
- روش عالی برای هدایت جهت انجام پروسههای تهاجمی همانند بیوپسی
چگونگی انجام سونوگرافی کبد و کیسه صفرا
۱. رادیولوژیست با استفاده از لوله داخل وریدی، مقدار بسیار کمی مواد رادیواکتیو با نام «رديابهای پرتوزا» را به خون فرد تزریق میکند.
۲. ردیاب پرتوزا در کبد و طحال جمع میشود.
۳. ابزار خاصی به نام «دوربین گاما» محل دقیق ردیاب پرتوزا را به دقت مورد هدف قرار میدهد.
۴. این ابزار تصویری ۳ بعدی و بسیار دقیق از کبد و طحال و نحوه عملکرد آنها، روی مانیتور نشان میدهد. (نقاطی که میزان مواد رادیواکتیو در آن کم است، به صورت نقاط سیاه دیده میشود. نقاطی هم که میزان مواد ردیاب پرتوزا در آن بیشتر است، روشنتر است).
۵. رادیولوژیست میتواند با سونوگرافی تشخیص دهد که در کبد تومور، عفونت، هماتوم یا کیست وجود دارد یا خیر. همچنین تصویر سونوگرافی میتواند نشان دهد که کبد یا طحال بزرگ شده است.
نکات قبل از انجام سونوگرافی کبد و کیسه صفرا
بیمار باید از شب قبل (از 10 ساعت قبل) از خوردن غذاهای چرب پرهیز نمایید. در روز انجام سونوگرافی، حتماً بیمار باید ناشتا باشد. (استثناء افرادی که بیماری قند و یا تیروئید دارند میتوانند فقط کمی نان خالی با عسل میل نمایند). خوردن دارو بلامانع است.
سونوگرافی غربالگری از جمله اقداماتی هستند که با دقت بالا در مرکز رادیولوژی و سونوگرافی پارسه آمادگاه در اصفهان قابل انجام میباشند. لطفا جهت هماهنگی و تعیین نوبت با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 32298533 - 031 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، نبش بن بست میلاد ، ساختمان پارسه
تلفن : 31313731 - 031
آدرس مطب 2 : اصفهان ، خیابان سروش ، کوچه 17 دشت گل
تلفن : 32298533 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
تشخیص کبد چرب با سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1401-02-07تاریخ بروز رسانی : 1401-02-08 -
برای سونوگرافی کبد باید ناشتا بود؟
تاریخ انتشار : 1401-02-25تاریخ بروز رسانی : 1401-02-26 -
سونوگرافی کبد و کلیه به چه دلایلی انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-05-20تاریخ بروز رسانی : 1400-05-20
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .