سونوگرافی شکمی برای تشخیص سل شکمی یا سل منتشر
سل یک بیماری عفونی شایع و در بسیاری از موارد مرگبار است. این بیماری توسط گونههای مختلف مایکوباکتریا، بهطور معمول «مایکوباکتریوم توبرکلوزیس» ایجاد میشود. سل بهطور معمول به ششها حمله میکند؛ اما بر قسمتهای دیگر بدن نیز میتواند تأثیرگذار باشد. اغلب عفونتها بدون علامت و پنهان هستند؛ اما معمولاً از هر ده عفونت نهفته یک عفونت در نهایت پیشرفت کرده و به بیماری فعال تبدیل میشود.
سل شکمی یا منتشر به ندرت در فردی با سیستم ایمنی طبیعی بروز مییابد و در افراد با اختلال سیستم ایمنی شیوع بیشتری دارد.سل منتشر معمولاً ریهها، مغز استخوان و کبد را درگیر میکند؛ اما ممکن است به دیواره قلب، نخاع، مغز و سایر قسمتهای بدن نیز گسترش یابد. تشخیص سل شکمی اهمیت ویژهای دارد؛ زیرا طول مدت درمان آن طولانیتر است. سل شكمي بدون آلودگي ريوي، میتواند از مري تا ناحيـه مقعد، بخصوص پريتـوئن، كبـد، طحـال، روده كوچـك ناحيـه انتهـايي(ترمينـال ايلئـوم و دريچـه ايلئوسـكال) و غـدد لنفـي مزانتريك را گرفتار كند. برای تشخیص سل منتشر باید آزمـایش روی اعضـایی انجام شود که با احتمـال بیشـتر مبتـلا میشوند. در 80 تـا100%موارد ریهها، کبد و طحال و بعد کلیهها مبتلا هسـتند.
یکی از روشهای تشخیص این بیماری سونوگرافی است.استفاده از سونوگرافي به دلايل مزايايي از جمله، در دسترس بودن، عدم استفاده از اشعه يونيزان، ارزان بودن و قابل انجام بودن بر بالين بيمار، فزوني يافته است. سونوگرافی شکمی را میتوان پس از سایر آزمایشها انجام داد (بهعنوان مثال، اشعه ایکس از قفسهسینه سل را نشان نداد) یا میتوان آن را قبل از آزمایشهای دیگر در افراد مشکوک به ابتلا به سل انجام داد.
تــشخيص ســل پــانكراس بــر اســاس سونوگرافی همــواره بحثبرانگیز بوده است؛ زيرا سل پانكراس میتواند به صورت تودهی كيستيك يا توپر در تصویربرداریها بروز كند از اين رو در اين مـوارد كانسر پانكراس به شدت مطرح میشود. حاشيه كلسيفيه در جدار كيـست و ندول جداري از مشخصههای نئوپلاسم پـانكراس اسـت كـه در سـل پـانكراس هم ديده میشود. نمونهبرداری تحـت هدايـت سونوگرافي و تهیهی نمونه براي اسمير و كشت از تـوده يك انتخاب تشخيصي است.
یكي از یافتههایی كه ممكـن اسـت در افتـراق سـل پـانكراس از بدخیمیهای آن ناحيه کمککننده باشـد ايـن اسـت كـه در سـل و آبسههای سل كه در مركز سر پانکراس باشند مجراي صفراوي مشترك و مجراي پانكراتيك سايز نرمال دارند؛ اما در كانـسرهاي پـانكراس مجـراي پانكراسـي ديلاتـه میشود. در ســونوگرافي شکمی سل منتشر،تودهی پــانكراس يــا نــدول پرهپانكراتيك ديده میشود و در برخي موارد كلسيفيكاسيون گـزارش شده است
سونوگرافی شکم و لگن از جمله اقداماتی است که با دقت بالا در مراکز رادیولوژی و سونوگرافی پارسه آمادگاه و سروش در اصفهان قابل انجام میباشد. لطفا جهت هماهنگی و تعیین نوبت با این مراکز از طریق تماس با شماره تلفنهای شعبه 1 (پارسه آمادگاه) : 31313731 ، شعبه 2 ( سروش) : 32298533 تماس حاصل فرمایید.
دلایل انجام سونوگرافی شکمی
در صورتی که هر یک از ناراحتیهای زیر برای فرد رخ دهد نیاز است که برای انجام سونوگرافی مراجعه نماید.
- درد شکم
- تشخیص تومورهای و سرطانهای ناحیه شکم
- پیگیری یا تشخیص بیماریهای کیسه صفرا
- نفخ شکم
- و سایر بیماریهای شکمی
علائم سل شکمی
علائم سل شکمی بسیار عمومی است از جمله:
- تب که چندین هفته ادامه داشته و شبها تشدید مییابد.
- لرز
- سرفه خشک که گاهی ممکن است خونی باشد.
- خستگی
- ضعف
- تنگی نفس که با گذشت زمان تشدید میشود.
- اشتهای ضعیف
- کاهش وزن
- تعریق شبانه
- احساس ناخوشی
- در صورتی که در کنار ریهها سایر ارگانها نیز آلوده شده باشند، ممکن است ارگانها به درستی کار نکنند. این کار میتواند موجب بروز علائم دیگری شود مانند سطح پایین گلبولهای قرمز در صورت درگیری مغز استخوان یا راش در صورت درگیری پوست.
آمادگی جهت انجام سونوگرافی شکم
برای انجام این اسکن سونوگرافی لازم است که بیمار به مدت ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشد.
نحوه انجام سونوگرافی شکمی
برای انجام این اسکن بیمار باید بر روی یک تخت دراز کشیده و شکم خود را در معرض دید سونوگرافیست قرار دهد . سونوگرافیست کمی ژل التراسونیک را روی پوست شکم ریخته و مبدل کوچک سونوگرافی که دارای فرکانس کمتر اما عمق نفوذ بیشتری است را بر روی شکم حرکت میدهد تا تصاویری از اندامهای داخلی فرد بر روی مانیتور رایانه ظاهر شود .
- در مواردی که منشأ ضایعات یا ماهیت آن مشخص نباشد، نیاز به نمونهبرداری از ضایعه میباشد .
در دهه اخیر نمونهبرداری با روشهای غیر جراحی انجام میشود . نمونهبرداری یا بیوپسی با هدایت سونوگرافی یا سی تی اسکن توسط سوزن مخصوص بیوپسی به داخل ضایعه انجام میپذیرد . در این روش نیازی به بیهوشی و یا بستری نمیباشد . این کار با بیحسی موضعی و بهصورت سرپایی انجام میشود و از مناطق مختلف شکم میتوان با این روش نمونهبرداری کرد .
عوارض سونوگرافی شکمی
سونوگرافی را میتوان عکسبرداری بدون درد با استفاده از امواج فراصوت تعریف کرد که ممکن است این امواج آسیبزننده به نظر برسند. در واقع سونوگرافی به طور کامل روی پوست انجام میشود و به اعضای داخلی بدن نمیرسد و عوارضی در بر ندارد .
- در صوت نمونه برداری،احتمال خونریزی و عفونت میباشد که در صورت افت فشار یا احساس درد شدید در ناحیه مورد نظر پزشک مربوطه مطلع و اقدامات لازم انجام میپذیرد.
- در صورت بروز تب و لرز بعد از نمونهبرداری پزشک معالج را مطلع نمایید تا اقدامات لازم انجام شود .
سونوگرافی نوعی روش تصویربرداری است که با استفاده از امواج صوتی، تصاویری از قسمتهای داخلی بدن ایجاد میشود. هر یک از انواع سونوگرافی در مردان به دلایل مختلفی ممکن است درخواست گردد. معمولاً سونوگرافی در مردان به دلیل بروز مشکلاتی از قبیل ضربه به آلت، ناباروری، اختلال نعوظ و مشکلات ادراری به دلیل پروستات درخواست میگردد. سونوگرافی آقایان از جمله اقداماتی است که در مرکز تصویر برداری پارسه آمادگاه اصفهان با دستگاه های به روز و پیشرفته، همچنین نتایج دقیق انجام میشود. لطفا جهت هماهنگی و تعیین نوبت با این مراکز از طریق تماس با شماره تلفنهای شعبه 1 (پارسه آمادگاه) : 31313731 ، شعبه 2 ( سروش) : 32298533 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، نبش بن بست میلاد ، ساختمان پارسه
تلفن : 31313731 - 031
آدرس مطب 2 : اصفهان ، خیابان سروش ، کوچه 17 دشت گل
تلفن : 32298533 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
سونوگرافی شکم و لگن چه کاربردی دارد؟
تاریخ انتشار : 1400-05-12تاریخ بروز رسانی : 1400-05-20
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .